Tarih Kokan Köy: Taraklı, Sakarya


Taraklı, Sakarya ilçesine bağlı küçük bir köydür. Burada yer alan birçok ev 2-3 asırlık kadar geçmişe dayanmaktadır. Hafta sonunu değerlendirilebilecek ya da günübirlik seyahat için mükemmel bir seçim olabilir.

Bu bizim Taraklı'ya ikinci gelişimiz. İlk gittiğimizde kışın hava epey soğuktu. Hele Taraklı'nın soğuğu bambaşka oluyormuş. :) İlkinde tadını alamadık, ikinci seferimizi yaptık.


Taraklı'da yer alan konakların bir kısmı sadece gezilebilir iken bir kısmı geceyi geçirebileceğiniz pansiyonlara dönüştürülmüş. Bazıları ise sadece restoran görevi görmekte. Köydeki insanların hepsi sıcak kanlı, cana yakınlar. Gittiğinizde yabancılık bile çekmiyorsunuz. :)

  

Sabah erkenden yola koyulduk ve kahvaltı için Hacı Rıfatlar Konağı'nı tercih ettik. Konağa girer girmez büyülendik diyebiliriz. Sizi de büyüleyelim diye bol fotoğraflı bir yazı hazırladık.

Hemen hemen her odada bir masa sandalye takımı mevcut. Yani konak kalabalık bile olsa çok fazla insana rast gelmiyorsunuz. Size ait bir oda gibi oluyor.

  

Kültür Evi


Köye girer girmez ilk durağımız Kültür Evi oluyor. Zaten meydanın en dikkat çekici yerlerinden biri. Girişi ücretsizdir.


Kültür Evi, öncesinde 3-4 sınıflık bir okulmuş. 1930'lu yıllara ait öğrencilerin karnelerini ziyaretçiler için derlemişler. Öğrencilerin adı genel olarak "efendi" olarak yazılmış. Yukarıda Akif efendinin karnesi mevcut. :) Ayrıca Kültür Evi'nde satılık yöresel hediyelik eşyalar da bulabilirsiniz.

Kültür Evi, tarihi eşyalar

 Taraklı Evleri

  

Bir kısmı yeni yapım evler olsa da yukarıdaki iki evin geçmişi 200-300 yıl civarı. Arkadaki sarı evde hala yaşayan yaşlıca bir bayan var. Evin çevresinden dolanırken ev sahibine rastlayınca ufak bir muhabbetimiz geçti.


Piknik yapabileceğiniz ya da oturup soluklanabileceğiniz bir çok çardak mevcut. Temiz, doğayla iç içe ve köyün içinde yer alıyor. Altta akan derenin sesi de ortama huzur katıyor.

Yunus Paşa Camii


Yunus Paşa Camii, Yavuz Sultan Selim zamanında Vezir Yunus Paşa'nın geceyi Taraklı'da geçirmesi ve insanlarını sevmesiyle Mimar Sinan'a yaptırdığı camidir. Kubbesi kurşun kaplama olduğu için köyde Kurşunlu Camii olarak da anılmaktadır. 

1517 yılında yaptırıldığından beri kullanıma açık olan Yunus Paşa Camii'ye girdiğinizde gözünüze ilk çarpan şeylerden biri yanındaki bu mezarlık oluyor.


Mimar Sinan'ın camii'yle birlikte yaptığın, alttan ısıtma sistemi olan ve ısıtma sistemi hala çalışan lakin artık kullanılmayan hamam. Camii'ye çok yakın bir mesafededir.

7 Asırlık Çınar Ağacı


Köyü ziyarete gelenlerin de ilgi odağı olan Çınar Ağacı, yaklaşık 750 yaşında. Osmanlı döneminde fethedilen yerlere çınar ağacı dikilirmiş. Bu ağacın da 1200'lü yılların sonunda Taraklı'nın fethedilmesiyle dikilen bir ağaç olduğu tahmin ediliyor.

Yedi asırlık çınar ağacı, yakın yıllarda bir yangın tehlikesi de geçirmiş lakin çok büyük bir zarar almadan kurtarılmış. 


Taraklı'da Ne Alınır? Ne Yenir?

 
Köylü tarafından el yapımı birçok şey satılmakta. Hediyelik eşyalar da bunlardan biri. Meydanda mutlaka rastlayabileceğiniz küçük dükkanlar mevcut.

Keşkek, Taraklı'nın en meşhur yemeklerinden biri. Bunun yanı sıra yapılan birçok yiyeceğin el yapımı olduğu söyleniyor. 

Meşhur tatlılarından biri olan Uhut'a biz bayılıyoruz mesela! Tatlı dediğimize bakmayın, içinde şeker de dahil olmak üzere yapay hiçbir şey yok. Buğday ve su ile yapılıyor ve tadı hiçbir şeye benzemiyor. Tatlı seviyorsanız mutlaka denemelesiniz. Köyde de özellikle şeker hastalarının birebir tercihiymiş.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

0 yorum