Antik Bir Kent: Ani Harabeleri, Kars


UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan, Kars'ta mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biri Ani Harabeleri. Tarihi 960'lı yıllara dayanıyor. Antik şehir, Kars'ın Ocaklı köyünde Ermenistan sınırında yer alıyor. Ani Ören Yerine 2020 yılı giriş ücreti yetişkin bireyler için 12 TL. MüzeKart ile giriş ücretsiz.

Haftanın yedi günü açık olan açık hava müzesi, yaz döneminde 08:00-19:00 saatleri arasında, kış dönemi ise 08:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Ani Harabelerini gezmek için en az iki saatlik bir vakit ayırmanız gerekiyor. Antik şehrin büyük bir bölümü yıkılmış olsa da gezip görülecek önemli birçok yeri var.

  

Manuçehr Camii, Büyük Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan'ın Ani'ye fethinden sonra Anadolu'da yaptırılan ilk Türk camisiymiş. Caminin arka kısmı Arpa Çayı, Ermenistan sınırına bakıyor.

İpek Yolu Köprüsü, Türkiye-Ermenistan sınırını belirleyen Arpa Çayı üzerindeki şuan yıkılmış olan İpek Yolu ticaretinde kullanılan köprüdür.

Ani Harabeleri, Ermenistan ile Türkiye'nin sınırını belirleyen Arpa Çayı'nın hemen berisinde yer alıyor. Antik kentin büyük bir bölümü deprem, yıldırım düşmesi, toprak kayması gibi doğal afetler sonucu harabeye dönüşmüş.


Ani Harabeleri'ne Nasıl Gidilir?
Kars'ın Ocaklı köyü sınırlarında yer alan Ani Harabeleri Kars Merkez'e 45 km uzaklıkta kalıyor. Ani Harabelerine gitmek için önünüzde birçok seçenek var. Bizden yazması, sizden değerlendirmesi kalsın. 
İlk olarak eğer Kars'ta uzun bir zaman geçirmeyi planlıyorsanız ve turlara katılmak istemiyorsanız size ilk tavsiyem araba kiralayın derim. Esnek zamanlı takılma imkanınız olur. Kars'ın pek çok gezilecek güzel yeri var. Bunun yanı sıra kişi başı 50 TL'ye her gün sabah saat 08:30'da düzenlenen günübirlik Ani Harabeleri ve Çıldır Gölü turları var. Instagram: @karsturu takip ederek ya da mesaj atarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Belediyenin düzenlediği servisler bir diğer seçenek. Yaz döneminde merkezden her gün saat 09:00'da ve 13:00'de kalkıyor, harabelerden dönüş ise her gün 11:30 ve 15:30. Kış döneminde her gün merkezden sadece 10:00'de kalkış var, dönüş ise 13:30.


Diğer bir seçenek minibüs ise Ocaklı köyü minibüsleri, Kars'ın merkezinde kalkıyor. Bizim zamanımız çok kısıtlıydı bu yüzden biz kaldığımız otelle konuşup bize bir tur ayarlayabilmelerini rica ettik. Bize toplam 150 TL'ye gidiş-dönüş dahil bir fiyatla özel araç ayarladılar. Biz bu geziye üç arkadaş gittiğimiz için kişi başı 50 TL'ye gelmiş oldu. Bizi harabelere götüren Zeki abinin instagramı (@karsdoguekspresi_turizm) ve telefon numarası (0543 937 04 66). Vaktiniz kısıtlıysa ve tur firmalarıyla uğraşmak istemiyorum diyorsanız kesinlikle arayın fiyat isteyin.  Ve hatta vaktiniz varsa Çıldır Gölüne de mutlaka gidin. Bu arada not edelim, harabelere özel taksiyle gidiş dönüş tutarı 300 TL'yi buluyor.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

0 yorum