Tarihi Bir Köy: Cumalıkızık, Bursa

by - Aralık 15, 2019


2014 yılında UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Cumalıkızık köyü, Bursa'nın Yıldırım ilçesinin sınırları içerisinde yer alıyor. Uludağ'ın eteklerinde yer alan bu köye ulaşım da epey rahat. Bursa şehir merkezine yaklaşık yarım saat uzaklıkta kalıyor... Türkiye'nin dört bir yanından sürekli ziyaret akınına uğrayan Cumalıkızık, hafta sonları bir başka kalabalık oluyor. Eğer tadını çıkarmak istiyorum derseniz çok sakin bir zamana denk gelmeniz zor çünkü sadece yerli değil yabancı turist de çok ziyaret ediyor Cumalıkızık köyünü. Ayrıca köye turlar da düzenleniyor. Sakin bir zaman için  hafta içi gitmenizde fayda var.

  

Daracık sokaklara sahip Cumalıkızık köyünün 700 yıllık bir tarihiyle bir Osmanlı köyü olduğunu belirtelim. Kızık köylerinden biri olan Cumalıkızık adını da eskiden Cuma namazı için toplanılan köy olduğundan alıyormuş. Köyün meydanında hediyelik eşya, köy ürünleri, yiyecek-içecek satan tezgahlar dolu. Cumalıkızık'ta kahvaltı yapabileceğiniz, atıştırabileceğiniz ya da yemek yiyebileceğiniz pek çok mekan bulunuyor. En çok da gözlemesi meşhur.


Yine köy meydanında bulunan köyün tarihiyle ilgili eşyaların bulunduğu Cumalıkızık Etnografya Müzesini gezebilirsiniz. Girişi ücretsiz. Bu müzede bir nevi köyün örf, adet, yaşam tarzı ve kültürüne tanık olacaksınız. Ayrıca şuana kadar çok kez dizi ve film çekimlerine konuk olmuş Cumalıkızık. Eğer çok uzak bir yerden gelmiyorsanız günübirlik bir gezi ile bir hafta sonunuzu değerlendirebileceğiniz güzel bir yer olabilir sizler için. Köye girdiniz mi yukarıya doğru köyü keşfedebileceğiniz uzun bir yürüyüş alanı mevcut.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

2 yorum

  1. 4,5 yıldır Bursa'dayım ve 3-4 defa gittim. Muhakkak ziyaret edilmeli ve Cin Aralığı'ndan geçilmeli...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten çok güzeldi. Zaten daha köye girer girmez tarihi hissediyorsunuz. :)

      Sil