Doğu Ekspresinde Masalsı Yolculuk


Çok uzun zamandır merak ettiğim bir yolculuktu Doğu Ekspresi. Gerçekten dedikleri kadar varmış, bu masalsı yolculuğu bence herkes deneyimlemeli. Çünkü kelimelerle tarifi yok, hiçbir yolculukla kıyaslanamaz. Bambaşka bir deneyimdi benim için. Ne kadar keyif aldığımı dile getirmeme gerek yok sanırım. *-*

Trene daha adım atar atmaz heyecan kaplıyor bizi. Her dakikasının tadını çıkarmaya bakıyoruz. Ama ne yalan söyleyelim, doyamadık biz bu yolculuğa. Hele gördüğümüz o güzel manzaralar hiç son bulmasın istedik. Dolayısıyla fotoğraf çekmeye de doyamadık. :) Gelin tüm detaylarıyla 25 saatlik yolculuğumuzu anlatalım size...


Örtülü Kuşetli (dört kişilik yataklı) vagondan bilet bulur bulmaz satın aldık. Bu arada uygulamadan ya da siteden bilet aldığınızda ekstradan bir çıktı almanıza gerek yok. Biletlerin QR kodu görünür şekilde ekran görüntüsünü alıp görevliye göstermeniz yeterli oluyor. Yolculuğumuzu üç arkadaş gerçekleştirdik ama yanımıza yabancı biri gelmesin diye dört kişilik bilet alıp kompartmanı kendimize kapattık.

Kars-Ankara yönüne bilet bulmak Ankara-Kars yönüne bilet bulmaktan biraz daha kolay söyleyelim. Bizim Doğu Ekspresi turumuz Kars-Ankara yönüydü. Bir önceki günden İstanbul'dan Kars'a uçuşumuzu gerçekleştirdik. Kars'a varış süremiz öğleden sonrayı bulduğu için Kars'ta sadece Ani Harabelerini ve Kars merkezinde tarihi birkaç yeri gezebildik. Bu arada otelimizi Kars merkezden tuttuk. Ertesi gün sabah saat 8'de trene binmek için yola koyulduk. Otelle tren garı arası yürüyüş mesafesi 10 dakikaydı. Biz yürüyerek gitmek istedik.


Trene binip biletlerimizi okuttuktan sonra görevli temiz çarşaf, yastık ve pike dağıtıyor. Titiz biriyseniz ekstra çarşaf ve yastık kılıfı götürebilirsiniz ama her şey gayet temizdi bana göre. Oda sıcaklığı maksimum 28 dereceye kadar ayarlanabiliyor. Kompartman gayet sıcak oluyor. ama pike gece pek yeterli olmuyor söyleyelim. Ekstradan ince bir battaniye götürmenizi tavsiye ederim.

Bu arada gece kız-erkek karışık olan kompartmanların dağıtıldığıyla ilgili bir bilgi kirliliği mevcut birçok makalede. Ben bizzat müşteri hizmetleriyle görüştüm bu konu ile ilgili, öyle bir şeyin yapılmadığını özellikle belirttiler. Yani eşinizle ya da kız-erkek karışık arkadaşlarla gidecek olursanız endişe etmenize gerek yok söyleyelim.

  


Doğu Ekspresi Treni Hakkında Diğer Önemli Bilgiler
  • Valiz ve eşyalarınızın koltukların altındaki boşluklara rahatça sığabileceğine eminim.
  • Trende wifi bulunmuyor.
  • Telefonlar çoğu zaman çekiyor ama ara ara kopukluk olabiliyor.
  • Kompartmanlar içeriden kilitlenebiliyor ama dışarıdan kilitleme yok. Cam kapılarda perdeler mevcut, mahremiyet önemli. :)
  • Her bir manzara harikaydı bizim için ama bizi cani gönülden vuran Erzincan'da Fırat Nehri'nin yanından geçmekti. Ankara-Kars yönüne de binseniz, Kars-Ankara yönüne de binseniz bu manzarayı göreceksiniz, endişe etmeyin. (Üstteki sağ fotoğraf)

Doğu Ekspresi Maliyeti Nedir? Bize Ne Kadar Tuttu?
Bizim için Doğu Ekspresi yolculuk ve otel maliyeti açısından ne kadar tuttu yazalım istedik. Tur firmalarının çok üstünde bir fiyat çekmesi şaşırtıcı bana göre. Sizin için de aklınızda kaba taslak bir fikir olsun. İstanbul-Kars uçuşu 240 TL, tren yataklı vagon kişi başı 77,5 TL, otel kişi başı 90 TL, Ankara'dan Yalova arası otobüs 80 TL. Ekstra yiyecek içecekler için de 100 TL desek bu tur bize toplam 587,5 TL tuttu. Hadi şuna 600 diyelim. Tur firmalarının buna 1.500-2.000 TL arası fiyat biçmesi acayip.

  

Doğu Ekspresi İçin İhtiyaç Listesi
Deneyimlerimizle oluşturduğumuz bir ihtiyaç listesi hazırlama gereği duyduk. Eminim işinizi görecektir.
1- Üçlü priz. Her kompartmanın tek girişli prizi var. Dört kişi gidecekseniz tek priz size tabii ki yetmeyecektir ya da sabırla tek tek telefonlarınızı şarj etmeniz gerek. Üçlü priz yerine powerbank da iyi bir fikir olabilir.
2- Tuvalet kağıdı! Tuvaletlerde bazen tuvalet kağıdı olmuyor ya da çoktan bitmiş oluyor. Siz ekstradan yanınıza alın bence.
3- İnce bir battaniye. Dağıtılan pike gece bize pek yeterli gelmedi. Çünkü çok inceydi. Ekstra bir battaniye çok işinize yarayacaktır.
4- Yiyecek, içecek, abur-cubur. Biz çantaları doldurduk! Yemeden içmeden yolculuk biter mi hiç? :D En keyifli kısmı manzarayı seyrederken tıkınmaktan geçiyor. Yiyecek-içeceğe hiçbir şey demiyorlar. Bu yüzden endişe etmeden alabilirsiniz. Trende yemekhane vagonu var. Fiyatlar genel olarak normaldi. Çay, kahve ya da su da satılıyor.
5- Çöp poşeti! Emin olun çok işinizi görecek. Yanınıza mutlaka getirin.


Doğu Ekspresine bilet nasıl bulunur, bilet fiyatları nelerdir, bilet çeşitleri hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayın.

Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi arasındaki farklar nelerdir buraya tıklayın.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

0 yorum