Zengin Tarihiyle: Roma, İtalya


İtalya'nın başkenti olan ve İtalya'da mutlaka gezip görülmesi gereken bir yer Roma. Tarihi açısından epey zengin bir şehir olduğundan gezmeye doyamadık. Roma için ufak bir gezi rehberi hazırlamadan da geçmek istemedik. Tüm detaylarıyla Roma'yı gelin birlikte inceleyim.

Öncelikle havaalanından şehir merkezine taksi, tren ve otobüsle tek yön aktarmasız ulaşım mümkün. Detaylı ulaşım rehberinin linkini en aşağıya bırakacağım. Ayrıca Roma'da gezilecek yerler listesini daha detaylı bir şekilde anlattığım ve müzelere giriş ücretlerini belirttiğim yazının linkini de bırakacağım. Bakmadan geçmeyin derim.

Eğer Roma'da geçireceğiniz vakit kısıtlıysa önerebileceğim Big Bus ya da City Sightseeing Roma  (bildiğimiz adıyla Hop On Hop Off) otobüsleri Roma'da gezilebilecek tüm yerlere sizi tüm gün dahil 24€'ya götürüyor. Biletlerinizi büfelerden ya da otobüsten satın alabilirsiniz. Otobüsün işleyişi çok güzel, belli duraklar noktalarında duruyor, siz inip gezilecek yeri gezdikten sonra durağa geri dönüyor ve bir sonraki otobüse biletinizi/fişinizi göstererek binebiliyorsunuz. Böylece tüm görmeniz gereken yerleri herhangi bir ulaşım aracı kullanmadan görebilirsiniz. Eğer vaktiniz kısıtlı değilse gün gün rota hazırlayın ve yürüyün derim. Biz eşimle toplu taşıma kullanmaktan çok yürüyüp keşfetmeyi seviyoruz.


Kolezyum, Roma şehrinin sembolü haline gelen bir yapısı. Asıl adı Flavian Amfi Tiyatrosu olan bu arena, turistler tarafından epey bir ilgi görüyor. Tarihi milattan sonra 70'li yıllara dayanıyor. Arena günümüze kadar kalıntılarını koruyarak gelmeyi başarmış. 2007 yılında da dünyanın yeni yedi harikasından biri olarak seçilmiş. Kolezyum'un asıl yapılış amacı, gladyatör dövüşleri, hayvan dövüşleri, çeşitli tiyatro gösterileri içindi. O zamanlarda bile Kolezyum Arena'ya girmek ücretliymiş. Hatta günümüzdeki amfi tiyatro biletleri gibi ilk sıralar pahalı, arkaya gittikçe fiyatı düşüyormuş. Kolezyum'da ayrıca 80 adet kemer (kapı) bulunuyor.


Trevi Çeşmesi, diğer adıyla Aşk Çeşmesi Roma'da en çok ziyaret edilen bir diğer tarihi yapı. Yapım yılı 1700'lü yıllara dayanan bu çeşme ayrıca dünyanın en ünlü çeşmesi olarak geçiyor. Trevi aslında üçyol demekmiş. Çeşmenin Roma'da yeraltından geçen önemli üç yere bağlanan yolu varmış. Bazı kaynaklarda da Üçyol Çeşmesi olarak geçmekte. Çeşmede Yunan mitoloji tanrıları olan Poseidon, Demeter ve Hygieia heykelleri bulunuyor.


İspanyol Merdivenleri Roma'nın çok sık ziyaret edilen bir diğer tarihi yapısı. En başında Trinità dei Monti kilisesi bulunan bu merdivenlerin yapım yılı aşk çeşmesi gibi 1700'lü yıllara dayanıyor. 135 basamaktan oluşuyor ve geçtiğimiz yıl merdivenlere oturma yasağı geldi. Sürekli polis gözetimi altında olan merdivenlere oturanlara polis uyarı yapıyor hatta dilerse ceza bile kesme hakkına sahip. Ayakta fotoğraf çektirmenin bir sakıncası bulunmuyor ama oturmak yasak. :)

Roma'ya kadar gidip de Vatikan'a girmemek ayıp oldu bana göre. Çok uzun bir sıra vardı ve bizim o sırayı bekleyebilecek zamanımız yoktu ne yazık ki. Zamanınız varsa ve siz eğer girmek isterseniz ülkeye girişin ücretsiz olduğunu ama çok sıkı bir kontrolden geçmeniz gerektiğini belirtelim.


Roma'da Ne Yenir?
İtalya'ya gidip de pizza yemeden dönmeyin kesinlikle. Ben aşığım İtalyan pizzalarına! Orta boylu pizza fiyatları ortalama 7-8€'dan başlıyor... Çeşit çeşit hazırlanan makarnayı da mutlaka denemelisiniz. Üzerine parmesan peyniri istemeyi unutmayın! Genel olarak fiyatlar 8€ civarından başlıyor.  Roma'da meşhur bir başka yiyecek de dondurma. Kışın ortasında bile dükkanların önünde dondurma kuyrukları doluydu. Ama inanılmaz lezzetliydi. *-*

  

Roma'dan Ne Alınır?
Her yerde sık rastlayacağınız şeylerden biri de hediyelik eşya satan dükkan ya da seyyar satıcılar. Anahtarlık ve magnetler genel olarak 1€. Güzel bir hediye fikri olabilir. Bunun yanı sıra Roma'nın sembolik yapılarının heykel ya da fotoğraflarını satın alabilirsiniz. Kolezyum civarında her biri hayranlık uyandıracak cinsten fotoğraf çizip satan fotoğrafçılar da mevcut.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

2 yorum

  1. ya Italya harika bir ulke ve kultur tarih bakimindan cok zengin. Gecen yil iki defa gittim Venedik ve Verona'ya. Fakat Roma'ya gitme firsatim henuz olmadi. Guzel bir yazi olmus okurken ayni o buyulu sokaklari yeniden yasadim :)

    YanıtlaSil