Etkileyici Hikayesiyle: Yürüyen Köşk, Yalova


Yalova'nın sembolü haline gelen, hikayesinden etkilenerek hayranlıkla baktığımız Yürüyen Köşk hakkında tüm detayları bulabilirsiniz. Yürüyen Köşk, Yalova şehir merkezinde yer aldığından ulaşımı da pek bir rahat. Köşkü ziyaret etmek isterseniz, Pazartesi günleri kapalı olduğunu ve diğer tüm günlerin ziyarete açık olduğunu belirtelim. Köşe giriş ücreti ise kişi başı 3 TL. Öğrenci iseniz 2 TL.

Köşkün hemen yanında da bir kafe bulunuyor. Eğer isterseniz bir çay ya da kahve içebilir, yemek yiyebilir ya da kahvaltı edebilirsiniz. Yürüyen Köşk kahvaltı fiyatı serpme kişi başı 32,5 TL. Klasik kahvaltı tabağı 17,50 TL. Sıcak yemek fiyatları da ortalama 20 TL'den başlıyor.



Nedir Bu Yürüyen Köşk'ün Hikayesi?
1930 yılında Atatürk, köşke geldiğinde Çınar ağacının dallarını kesmek için Atatürk'ten izin isteyen bahçıvana nedenini sorunca, ağacın dallarının köşke sürtündüğünü çatıya ve köşke zarar verebileceğini dile getirmiş. Aldığı cevaptan tatmin olmayan Atatürk, ağacın kesilmesine izin vermeyip köşkün kaydırılmasını emretmiş. İstanbul'dan tramvay rayları getirtilmiş ve köşk 4.80 metre kaydırılmıştır. Ne köşk zarar görmüş ne de çınar ağacı, bunun üzerine köşk Yürüyen Köşk olarak anılmaya başlanmış.

Köşkün girişinde bir oda, oturma odası, banyo ve deniz manzaralı toplantı salonu bulunuyor. Tamamen ahşaptan yapılmış olan köşkün hemen üst katında ise bir yatak odası, dinlenme odası, banyo ve mutfak bulunuyor.


Yürüyen Köşk'e Nasıl Gidilir?
Şehir merkezinden ya da eğer İstanbul'dan İDO feribotu ile geldiyseniz feribot çıkışında yoldan sağa dönüp 1-2 dakikalık yürüme sonrasında Star AVM'nin de hemen karşısında kalan minibüs garajından Adliye minibüsüne binerseniz Yürüyen Köşk'ün girişine kadar gelebilirsiniz. Minibüs ücreti 2,50 TL. Öğrenciler için 2,00 TL. Eğer yürümeyi seviyorsanız daha iyi bir önerim var. İDO ile geldiyseniz İDO'nun hemen sol tarafında bulunan Araştırma Sahili Plajı yolundan yürüyerek 15-20 dakika sonrasında Yürüyen Köşk'e varabilirsiniz. Burada ayrıca bisiklet yolları da bulunuyor.

Bu arada köşke ulaşımın bir başka yolu da Araştırma Sahili boyunca çalışan ücretsiz küçük servis arabaları. 09:15 - 23:15 arası her saat başı servis kalkıyor. Servis arabası yukarıdaki fotoğraf.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

0 yorum