Enfes Bir Yapıt: Sümela Manastırı, Trabzon


Adını her yerden duyabileceğiniz Türkiye'nin meşhur yerlerden biri olan Sümela Manastırı, Trabzon'un Maçka ilçesinde yer alıyor. 1150 metre yükseklikte bir dağın eteklerine inşa edilmiş bu manastırı görünce büyülenmeden edemiyorsunuz.


Sümela Manastırı'nın bulunduğu bölgeye araçla giriş ücretli, manastırın içine girmek için ayrıca ücret alınıyor. Araçla giriş 5 TL. Manastıra giriş kişi başı 10 TL. Araçla belli bir yere kadar girmenize izin veriliyor. Manastıra çıkmak için iki seçeneğiniz var. Ya gerçekten zorlu bir yürüyüş parkurunu (aşağıdaki fotoğraf) çıkmak ya da minibüsle gitmek. (Gidiş-dönüş 5 TL). 

Önceleri manastırın olduğu bölüme kadar özel araçla girişe izin veriliyordu lakin her şey para demek ya, özel araç girişini yasaklayıp minibüs koydurmuşlar. Bir de üstüne üstlük bölgeye giriş için bile ayrıca ücret ödüyorsunuz.


Sümela Manastırı da ziyaretçi akınına uğrayan yerlerden bir diğeri. Manastıra çıktığınızda manastırı karşı taraftan görebileceğiniz bir yer yok. Biz yürüyüş parkurunu çıkıp minibüsle döndük. Minibüsle gidilen yolda Aya Varvara kilisesi bulunuyor. Minibüsle çıkacaksanız giderken, minibüsle dönecekseniz de dönerken göreceksiniz bu kilisenin tabelasını. Sadece yürüyüş parkurunu kullanacaksanız manastırın diğer yürüyüş yolunu takip ederseniz de karşınıza çıkacak.

Çoğu kişi bu kilisenin yanından öylece geçip gidiyor ama size tavsiyemiz ücretsiz olan bu yere de muhakkak girin. Makaleye eklediğim ilk fotoğraftaki Sümela Manastırı manzarasını en iyi buradan izleyebilir ve fotoğraf çekebilirsiniz. 


Hemen üstteki fotoğraf Aya Varvara kilisesinin önünde çekildi. İçeride Hz. İsa'nın hayatını anlatan bir slayt ve seslendirme var. İsterseniz oturup izleyebiliyorsunuz... Sümela Manastırı'nın tadilatı biz gittiğimizde hala devam ediyordu. Manastırın içinde sadece belli bir yere kadar giriş izni mevcut.


Sümela Manastırı'nın hikayesi nedir?
Sümela Manastırı hakkında birçok efsane var aslında. Gerçeği nedir tam olarak bilinmez ama en yaygın olan efsanesi, Barnabas ve Sophronios adında iki rahip birbirlerinden haberi olmaksınız gördükleri rüyanın etkisinde kalarak şuanda manastırın olduğu yere yola çıkarlar ve burada karşılaşırlar. Birbirlerine rüyadan bahseder ve manastırın ilk temelini atarlar. Manastırda; kilise, şapel, fırın, mutfak, yatak odaları, misafirhane, kütüphane ve ayazma bölümleri bulunuyor.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

1 yorum