Tarihi Sinop Cezaevi Müzesi


Yaklaşık dört bin yıllık tarihi bulunan Sinop Cezaevi, nedeni tam olarak belirtilmeyen nedenle 1999 yılında kapatılarak müzeye çevrilmiştir. O zamanlarda mahkum olan birinin söylediklerine göre mahkumların çıkardığı yangından sonra kapatılmış. Hatta birçok mahkumun dosyasının yandığını da söylüyor kendisi.



Cezaevi sayesinde meşhur olan gardiyan, nam-ı diğer Pala'yı da pek sevmezmiş. :) Pala belli bir döneme kadar hala cezaevi müzesinde gelen ziyaretçilere hapishaneden olaylar/hikayeler anlatırmış. Sanıyorum artık görev yapmıyor. Biz gittiğimizde de orada değildi.


Tarihi epeyce geniş olan Sinop Cezaevi'nde Sabahattin Ali, Kerim Korcan, Osman Deniz gibi ünlü isimler yatmıştır. Filmlere, dizilere, şarkılara, şiirlere konu olan Sinop Cezaevi, Sinop'un merkezinde yer almakta. Müzeye giriş ücreti (2019 yılı) 7 TL. MüzeKart ile giriş ücretsiz.


Mahkum tanıdığımız, duvarların dili olsa da konuşsa diyor. Ne işkencelere ne eziyetlere maruz kalmış olduğunu anlatıyor mahkumların. O anlatırken gözleri uzaklara dalıyor biz de onunla birlikte hüzünleniveriyoruz. 


Birçok odanın kapıları ziyaretçilere kapalı. Yukarıdaki gibi cam pencereden içeriye bakılabiliyor yalnızca. Biz cezaevini dolaşırken yüreğimize bir ağırlık çöküp, tüylerimiz istemsizce diken diken oluveriyordu. Ziyaret ettiğinizde daha iyi anlayacaksınız, cezaevini gezerken sanki hissediyorsunuz. Bizce, Sinop'a kadar gidip Sinop Cezaevini ziyaret etmeden dönmek olmazdı...

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

0 yorum